Book of Maya

Introduksjon

Midt oppe i jungelen av svenske og britiske spillutviklere med store, dyre spill basert på filmer og serier – finner du Novomatic. Denne utvikleren fra Østerrike er ikke blant de aller største på markedet, men det betyr langt fra at kvaliteten på spillene de gir ut er noe dårlig. Det det derimot betyr, er at du fort kan ende opp med å spille den tyske versjonen av dette spillet i stedet for en engelsk eller norsk versjon. Ikke det at det har så mye å si, for Book of Maya er et enkelt og oversiktlig spill å komme i gang med.

Mayaene var et mystisk folk, og de har vært kilden til mange teorier, mysterier og ekspedisjoner i moderne tid. De har også vært kilden til nesten like mange spilleautomater, for dette temaet er ikke blant de minst sjeldne der ute. Om noe fungerer bra, hvorfor forandre på det for mye? Book of Maya har dessuten æren av å være blant de bedre spillene med dette temaet. Har du spilt Book of Ra fra samme utvikler vet du hva du går til – det spillet er mer eller mindre en egyptisk versjon av dette. Arkeologen i dette spillet kan se ut som den samme som i Book of Ra.

Gevinstlinjer og innskudd

Book of Maya bruker det mest klassiske oppsettet for et brett på spilleautomater – fem hjul og tre rader. Fordelt på disse har du 10 forskjellige gevinstlinjer du kan satse på. Ingenting banebrytende akkurat, men en helt grei mengde å forholde seg til. Myntene du spiller med har en minsteverdi på 0,01 og et maksimal verdi på fire. Du kan satse fra 0,01 mynter til fire mynter per gevinstlinje, noe som gir deg en maksimal innsats på 40 mynter i «ekstra bet» modusen. Høyeste mulige gevinst blir da på 10 000 mynter om du skulle få fem symboler av arkeologen.

Tema og design

Grafikken er skarp og fargerik, og du merker at utvikleren har satt brettet i fokus. Du har en ramme av blader og søyler med inka-symboler rundt brettet, men det er også det eneste grafiske her som ikke har noen praktisk hensikt. Symbolene er pene og detaljerte, og arkeologen er realistisk tegnet med et vennlig ansikt. Det må sies at han minner litt om Indiana Jones. Det at spillet ikke har noen musikk i bakgrunnen bortsett fra under bonuser er et savn. Lyder og musikk ellers er det ikke mye å utsette på, men lydene skulle gjerne vært litt mer jungel-inspirert.

Bonusfunksjoner

Det er ikke så mange store overraskelser når det kommer til bonuser i Book of Maya. Du merker at utvikleren har holdt seg til det andre har funnet ut før dem fungerer, men det trenger ikke nødvendigvis å være noe i veien med det. Den mystiske boken fra tittelen er et wild-symbol, og kan erstatte de fleste andre symbolene når den dukker opp. Om du får tre eller flere av den optimistiske arkeologen blir du også belønnet med noen gratisspinn, noe som øker sjansene dine veldig i lengden. Du har også en gamble-funksjon, hvor du kan doble gevinstene dine – noe som virkelig kan øke premiene dine.

Fordeler

Utvikleren bak dette spillet har valgt ut de mest klassiske elementene som pleier å fungere bra på spilleautomater, og satt den sammen til en forutsigbar, men solid pakke. Grafikken er skarp, klar og fargerik og symbolene og effektene føles akkurat levende nok ut uten at det blir forstyrrende og masete. Det å gi ut Book of Maya for spillere som fortsatt ville ha mer etter Book of Ra var langt fra noen dum idé, og det er alltid fint å vite at det finnes mer i samme sjanger der ute når du først har falt for et spill.

Ulemper

Book of Maya har verken mange gevinstlinjer eller muligheter for å satse mye på hver av dem, og dermed blir du halvveis tvunget til å spille litt forsiktig. Selv om det ikke er noe i veien med lydene i spillet i seg selv, hadde det vært fint med noen lyder som hører hjemme i jungelen istedenfor kun de vanlige lydene fra et kasino. Musikk i bakgrunnen gjennom hele spillet ville også gjort en del for stemningen, i det minste hadde det hjulpet med lyden av noen fugler og aper kanskje. Spilleautomaten byr heller ikke på en jackpot, noe som trekker ned.

Oppsummering

Dette er ikke et spill som kommer til å treffe alle, men vi tror likevel det kommer til å treffe veldig mange der ute. Liker du klassiske spilleautomater med litt ekstra detaljer når det kommer til temaet, kommer nok Book of Maya til å falle i smak. Og om Book of Ra falt i smak, så er det ikke et spørsmål en gang, for Book of Maya gjør mer av det Book of Ra gjorde riktig. Så finn frem hatten, macheten, kompasset og solkremen, og bli med på et spennende eventyr utenom det vanlige. Hvem vet hva som skjuler seg i mayaenes hemmelige bok?